Asito op weg naar volledig circulair in 2030 met duurzame bedrijfskleding
Bij ADG streven we ernaar om in 2030 volledig circulair te werken (klopt dat?), en Asito is een mooi voorbeeld van hoe we deze ambitie in de praktijk brengen. Het team van Asito zet belangrijke stappen om de schoonmaakdienstverlening te verduurzamen, en we delen graag hun ervaringen met jullie.
Een duurzame visie
Het project rond de circulaire bedrijfskleding begon met het idee om de productie terug te halen naar Twente, met een sterke focus op duurzaamheid. Alex Postma, directeur van Dirksen Bedrijfskleding, legt uit: “We wilden niet alleen duurzame stoffen gebruiken, maar ook zorgen voor comfortabele en representatieve kleding.” Mode- en textielontwerper Hellen van Rees en Ackelien Hageman van Enschede Textielstad kwamen erbij om nieuwe materialen te ontwikkelen en innovatieve ontwerpen te creëren. De zoektocht naar een launching customer leidde hen naar Asito, dat enthousiast meedacht over het gebruik van circulaire kleding.
Impact maken
Duurzaamheid is cruciaal voor Asito. José Albring, innovatiemanager duurzaamheid, vertelt dat vorig jaar de CO₂-impact van hun materialen in kaart werd gebracht. “Maar liefst een kwart van onze impact komt van textiel. De mode-industrie is een van de meest vervuilende industrieën ter wereld, dus met dit project maken we een aanzienlijke impact.”
Ontwerpproces en gebruiksgemak
Bij het ontwerpen van de bedrijfskleding hield het projectteam rekening met verschillende factoren: wat is technisch mogelijk, hoe maken we de kleding zo duurzaam mogelijk, en welke afwerkingen passen daarbij? In een brainstormsessie met medewerkers van Asito werden ervaringen en wensen gedeeld. Dit leidde tot ontwerpen die rekening houden met bewegingsvrijheid en comfort in verschillende seizoenen en omstandigheden.
Herkenbaarheid en duurzaamheid
Naast gebruiksgemak is herkenbaarheid een belangrijk aspect van de Asito-kleding. De tuniek heeft een open zijkant en vrouwelijke belijning, met de vertrouwde Asito-kleuren. De keuze voor 100% katoen als grondstof maakt het recyclen eenvoudiger. Ackelien legt uit: “Door te vermijden dat we na de productie verven, en te focussen op weeftechnieken voor levendige kleuren, maken we het recyclen makkelijker.”
Van afval naar grondstof
Momenteel maakt Asito gebruik van post-production-recycling, waarbij productieafval hergebruikt wordt. Het uiteindelijke doel is om een gesloten kringloop te creëren, waarin gedragen bedrijfskleding gerecycled en opnieuw gebruikt wordt in het productieproces. “Dit project is een mooie eerste stap en legt de basis voor toekomstige ontwikkelingen,” zegt Ackelien.
Actieve betrokkenheid van medewerkers
De draagproef is een belangrijk onderdeel van het proces. Medewerkers worden actief betrokken om het comfort en de functionaliteit van de nieuwe kleding te testen. José benadrukt dat de implementatie van circulaire bedrijfskleding stapsgewijs zal gebeuren. “Het zou niet duurzaam zijn om alle medewerkers in één keer van nieuwe kleding te voorzien.”
Samen naar 2030
Met de introductie van circulaire bedrijfskleding zet Asito een belangrijke stap richting het doel om in 2030 volledig circulair te zijn. José sluit af: “Dit doel kunnen we niet alleen bereiken. We hebben de samenwerking van de hele keten nodig. Het was een uniek proces, met input vanuit ieders expertise, en het eindresultaat is prachtig.”
Meer weten over dit project bij Asito?
Neem contact op met Jose Albring, Innovatiemanager Duurzaamheid bij Asito
T +31 6 11 53 39 24
Email: j.albring@asito.nl