Van ambitie naar realiteit: Energiehub050 als circulair voorbeeldproject
Een tijdelijk gebouw, volledig circulair opgebouwd én een inspirerende plek voor het onderwijs: Energiehub050 in Groningen is op alle fronten een bijzonder project. Niet alleen vanwege het duurzame en demontabele ontwerp, maar vooral door de innovatieve manier waarop het tot stand is gekomen. Simon de Ruig, senior projectmanager bij Draaijer, speelde hierin een centrale rol.
Van torenhoge ambities naar slimme keuzes
Toen Simon in 2021 bij het project betrokken raakte, lagen de ambities hoog. “We vertrokken met een enorme stapel aan wensen en verwachtingen,” vertelt hij. “Een gebouw realiseren dat volledig circulair is én na 2030 eenvoudig kan worden verplaatst of herbestemd, is complex – zeker als het budget onder druk staat.”
In plaats van ambities te schrappen, draaide Draaijer het proces om. “We hebben voorgesteld om harde eisen te vervangen door ambities. Tijdens de aanbesteding vroegen we de markt: welke ambities kunnen jullie realiseren binnen het beschikbare budget?” Die benadering gaf ruimte voor creatieve oplossingen én eigenaarschap bij de bouwpartners.
Een leeromgeving voor de energietransitie
Energiehub050 staat op het terrein van het Alfa-college en dient als praktijklocatie voor studenten van verschillende mbo-instellingen. Hier wordt de energietransitie tastbaar: studenten kunnen letterlijk het dak op, onderdelen demonteren of waterstoftechniek testen. Het gebouw zelf is een leerobject – met zichtbare installaties, modulaire elementen en een open structuur.
“Het gebouw is niet af, maar wel klaar,” aldus Freddy de Boer, programmadirecteur Energiehub050. “Juist het ontbreken van sommige elementen nodigt uit tot doen. Het is een plek waar leren, maken en ontdekken centraal staan.”
Simon de Ruig, senior projectmanager bij Draaijer en Freddy de Boer, programmadirecteur Energiehub050
Circulair en toekomstgericht
Samen met de Bouwpartners ontwikkelde Draaijer een gedetailleerd materialenpaspoort, een demontageplan en een digitaal bouwinformatiemodel (BIM). Elk onderdeel van het gebouw is digitaal inzichtelijk, wat hergebruik na 2030 eenvoudiger maakt.
“Je moet kiezen op welk aspect van circulariteit je wilt inzoomen,” zegt Simon. “Wij hebben bewust ingezet op losmaakbaarheid en herbruikbaarheid, zonder concessies te doen aan functionaliteit of uitstraling.”
Regie, visie en impact
Voor Draaijer is Energiehub050 een schoolvoorbeeld van circulair projectmanagement. Door vroegtijdig scherpe keuzes te maken, ambities helder te formuleren en ruimte te geven aan marktpartijen, ontstond niet alleen een innovatief gebouw – maar ook een breed gedragen leerproces bij alle betrokkenen.
“Dit project laat zien dat het kán: een gebouw realiseren dat binnen de kaders van onderwijs, duurzaamheid en budget niet alleen functioneel is, maar ook inspireert en in beweging zet,” aldus Simon.
Samenwerking en erkenning
Energiehub050 is gerealiseerd dankzij de samenwerking tussen meerdere partijen. Draaijer was verantwoordelijk voor de businesscase, aanbesteding en projectmanagement gedurende de ontwerp en realisatiefase. Het ontwerp kwam van De Unie Architecten; BAM Bouw en Techniek realiseerde de bouw. De unieke aanpak is inmiddels beloond met nominaties voor diverse duurzaamheids- en architectuurprijzen.
Gebouwd voor de toekomst
Hoewel Energiehub050 tot 2030 op het Suikerterrein in Groningen staat, is het al ontworpen met een tweede leven in gedachten. Het gebouw is volledig demontabel en verplaatsbaar – en vormt zo een blauwdruk voor toekomstige circulaire bouwprojecten.
“We zijn trots op het resultaat,” besluit Simon, “maar vooral op de samenwerking met alle betrokken partijen. Samen hebben we iets neergezet dat verder gaat dan stenen en staal – dit is een gebouw met een verhaal.”
Je kunt meer lezen over het project op: Project energiehub050. Op deze pagina kun je ook het boek downloaden dat door de betrokken partijen over dit project is samengesteld.